Korejiešu burkāni

Mums ļoti garšo dažādi cittautu ēdieni un ilgu laiku, līdz sākām tos gatavot paši, mēs bijām stingri pārliecināti, ka salāti ar nosaukumu “Korejiešu burkāni” patiesi nāk no Korejas. Taču īstenībā šie salāti ir pagājušā gadsimta 40.gados no Korejas uz Vidusāziju deportēto korejiešu izgudrojums, kas mūsdienās pazīstams tikai bijušās PSRS teritorijā. Lai nu kā, mums šie pikantie burkānu salāti joprojām iet pie sirds, tādēļ nolēmām arī jums pastāstīt, kā tos pagatavot mājās, turklāt izdarīt to pēc iespējas veselīgāk.


Protams, korejiešu burkānu salātus iespējams iegādāties arī Rīgas Centrāltirgū pie tantēm, kas dārzeņu paviljonā tirgo dažādus marinējumus, un pēdējo gadu laikā arī uz svara lielveikalos un pat plastmasas kārbiņās degvielas uzpildes stacijās. Taču visiem šiem variantiem ir kopīgi trūkumi – apšaubāmas kvalitātes eļļa, pārmērīgs cukura daudzums, nezināmas izcelsmes piedevas un grūti nosakāms izgatavošanas datums. Tādēļ šie salāti, pagatavoti pašu rokām, parasti ir gan garšīgāki, gan veselīgāki. Turklāt tieši šobrīd, kad ir burkānu ražas laiks un tirgus ir pilns ar saldiem un sulīgiem pašmāju burkāniem, ir īstais laiks ko tādu izmēģināt.

Korejiešu burkānu recepte

Viens no svarīgākajiem korejiešu burkānu pagatavošanas priekšnosacījumiem ir īpaša rīve, kas dod iespēju dārzeņus sarīvēt nevis skaidiņās, bet gan garos, smalkos salmiņos, kas atgādina spageti makaronus. Rīgas trauku veikalos iespējams iegādāties Tupperware un Börner rīves, kas maksā 6 latus un pat vairāk, taču runā, ka Rīgas Centrāltirgū un vienkāršos saimniecības preču veikalos šādas rīves var nopirkt par pāris latiem. Mēs rīvi esam aizņēmušies.

Vēl jums, protams, ir nepieciešami burkāni. Ja sava dārziņa nav, vislabāk tos pirkt tirgū pie vietējo dārzeņu pārdevējiem. Izvēlieties vidēja izmēra burkānus, tādi būs sulīgi un vienlaikus arī pietiekami stingri rīvēšanai. Mūsu novērojumi liecina, ka optimālais burkānu daudzums ir aptuveni 1,5 kg. Burkāni kārtīgi jānomazgā siltā ūdenī, jānomizo un jāsarīvē ar īpašo rīvi.

Nākamais solis ir mērces pagatavošana. Tai nepieciešams:

  • 4 ēdk. olīveļļas (vislabāk pirmā aukstā spieduma jeb extra virgin)
  • 3 ēdk. balto vīnogu balzāmetiķa (derēs arī ābolu etiķis vai sarkanvīna etiķis)
  • 1 citrona sula
  • 1 ēdk. lauku medus (izmantojam to cukura vietā)
  • 1 tējk. sāls (parasti izmantojam jūras sāli)
  • 0,5 tējk. maltu melno piparu (visaromātiskākie ir veseli graudi, kas svaigi samalti piestā)
  • 0,5 tējk. maltu aso čili piparu (mums garšo ass ēdiens, tādēļ pieskaņojiet aso piparu daudzumu atbilsotši savām vēlmēm)
  • 3 vidēja izmēra ķiplokdaivas
  • 2 tējk. koriandra sēklu

Ķiplokus izspiediet ar ķiplokspiedi. Dažviet internetā minēts, ka ķiplokspiedes vietā labāk izmantot gaļas maļamo mašīnu, taču mēs nejūtam būtisku garšas atšķirību. Koriandra sēklas sasmalciniet ar piestu (ja piestas nav, graudiņus var vienkārši saspaidīt ar karoti vai lupatiņā ietītus sadauzīt ar āmurīti). Jāpiebilst, ka tieši koriandra sēklas ir viena no svarīgākajām mērces sastāvdaļām, jo tām ir ļoti specifiska, pikanta garša un aromāts. Visas sastāvdaļas sajauciet atsevišķā traukā.

Pagatavoto mērci pārlejiet sarīvētiem burkāniem un kārtīgi samaisiet salātus ar rokām, “iemasējot” garšvielas burkānos. Pārklājiet bļodu ar šķīvi vai pārtikas plēvi (tiem jābalstās uz burkāniem, nevis bļodas malām), pa virsu uzlieciet kādu slogu (te lieti noder kāda kāpostgalva, melone vai arbūzs) un novietojiet burkānus ledusskapī. Salāti būs gatavi aptuveni pēc diennakts, taču tos var ēst arī uzreiz nākamās dienas rītā, tāpat šie salāti labi garšos arī pēc pāris dienām.

Ceram, ka kādu dienu būsim apmeklējuši Koreju un tad varēsim jums piedāvāt arī kādas autentiskas korejiešu receptes.

Labu apetīti!


Iesaki citiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • draugiem.lv
Tēmas: Koreja, recepte, salāti

7 komentāri: “Korejiešu burkāni

  1. sinepe

    Ļoti jauki! Paldies par iedrošinājumu – beidzot jāiet pēc rīves, čili un burkānu kilogramiem, nevis pirkt gatavos! :)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *